Att inreda ditt boende utomlands

Om du som många andra tycker att livet känns lite enkelspårigt och funderar på att ge dig av till sydligare breddgrader, så är det två saker som väntar på din uppmärksamhet:

  • Hitta en ny drömbostad på mowido
  • Inreda bostaden

Om du redan bor i Sverige är det ganska troligt att du har förmågan att inreda på ett typiskt skandinaviskt sätt med ljusa väggar, trä och växter. Men för att ta en tvärvändning när du sticker utomlands, kan det vara skönt att inreda i en helt annan stil som kanske präglar det nya landet.

Nya inredningsmöjligheter väntar

När du skaffar ett boende utomlands har du helt nya inredningsmöjligheter. Även om IKEA säkert ligger inom räckvidds avstånd, så gör du rätt i att slopa svenskheten för ett tag och se vad det nya landet har att erbjuda. Rent generellt lägger många invånare i t.ex Italien, Spanien och Portugal lite mindre tid på inredning än vad man gör hemma i Sverige. Dessutom så kan olika regler vara värda att se över samt förutsättningarna i själva bostaden som kan skilja sig åt mellan olika länder. I Sydeuropa är det t.ex inte lika väl isolerat som hemma och även badrummen och köken kan vara rätt spartanska.

Beroende på vilket land du siktar in dig på, så kan det vara intressant att läsa om några exempel på hur bostäderna kan se ut.

Frankrike

I Frankrike kan du se både lyxigt utsmyckade hem samt superenkla boenden där man inte har lagt speciellt stor vikt vid inredning. I städerna som Paris är det också lag på att utsidan på husen inte får målas om i andra färger än vitt, grått och beige och många fastigheter inom Periphérique är gamla i ett halvdant men charmigt skick. Om du är student är det vanligt att du kommer att börja bo i ett “chambre de bonne”, vilket var tänkt för hemhjälpen förr i tiden som arbetade åt folket i huset. Här är ofta toaletten i korridoren och rummet är ca. 10-20 m2. Tänk på att de gamla husen kan vara ganska lyhörda med knarrande trägolv, så använd gärna mattor och textilier som dämpar.

Storbritannien

Storbritannien – heltäckningsmattornas och de oblandade vattenkranarnas förlovade land. Har du som många andra stått och blaskat med skållhett, respektive iskallt vatten i ansiktet för att tvätta dig och samtidigt svurit för att du bränt dig mer än en gång, så vet du charmen med engelska bostäder. Ofta är det smalt och högt med många våningar och mattor, mattor och åter mattor…Trä och klinkers är relativt ovanligt.

Portugal

I Portugal är det ofta spartanskt i hemmen, men det är vanligt att hitta mycket vackert kakel i bostäderna då det har en avkylande effekt när det är varmt. Behåll det gärna när du inreder!

excellent