Välja rätt färger – 60-30-10-regeln

Många personer tycker det är svårt att välja rätt färger när de ska renovera/inreda sitt hem. Ibland kan det finnas någonting som känns fel, men vad? Ett tips på hur du kan lyckas med att skapa rätt färgkombinationer är att följa den så kallade 60-30-10-regeln.

Vad innebär 60-30-10-regeln?

Kort förklarat innebär denna regel att 60 % av alla färger ska bestå av en basfärg, 30 % ska vara en kompletterande färg och de sista 10 % en accentfärg. Det kommer förhoppningsvis göra det lättare för dig att välja rätt färg till ditt hem.

60 % basfärg

60 % av färgsättningen bör utgöras av en basfärg. Kort förklarat ska det vara den färg som du vill att rummet uppfattas som när du stiger in i det. Om du vill att rummet ska se vitt ut ska 60 % av alla färger vara vita. Om du istället vill att rummet ska se blått ut ska du självklart välja blå färg.

Basfärgerna misstas lätt för att endast vara de mer neutrala färgerna, som grått, beiget eller vitt. Men du kan faktiskt välja vilken färg som helst. Det du kan lägga lite extra tanke på är vilken nyans av den färgen du ska välja. Gillar du grönt kommer det kanske se lite knasigt ut ifall 60 % av färgen i rummet är limegrön. Det kan vara bättre att välja en mörkare grön eller kanske en militärgrön färg.

30 % kompletterande färgen

Den kompletterande färgen du ska välja bör harmoniera och balansera upp basfärgen en del. Det finns flera sätt du kan bestämma dig för vilken färg som passar bäst. Många gånger kan du faktiskt välja en tapet med ett trevligt mönster. Annars är det viktigt att du väljer en färg som verkligen passar med själva basfärgen.

10 % accentfärg

De sista 10 procenten bör vara avvikande från de andra två. En avvikande färg kallas även för accentfärg. Den bör finnas på minst tre ställen i ditt rum.

excellent