Inreda ett rum för spädbarn

Inredningstrender är något som ständigt förändras. Ena säsongen är det pastellfärger och skira textilier som gäller, för att under nästa säsong förändras till jordnära färger och metalliska dekorationer. En inredningstrend som aldrig verkar gå ur tiden är dock den som gäller för att inreda ett spädbarnsrum. Här är det många som vill ha en ljus inredning i mjuka toner och väggarna får gärna vara dekorerade med sagofigurer av olika slag. När man inreder ett rum till ett så pass litet barn är det viktigt att inte glömma bort det praktiska, t.ex. en skön fåtölj för modern att amma i eller ett skötbord med tillhörande förvaring. Små barn störs väldigt lätt av solljuset, så för att försöka förlänga barnets sovtider under natten kan även en mörkläggningsgardin vara på sin plats.

Eget rum = bättre sömn?

 

Det råder delade meningar om ett spädbarn ska sova tillsammans med sina föräldrar eller i ett eget rum. Många vill ha sitt lilla barn nära sig hela natten, både för att hålla koll, men även för att det blir enklare att vagga barnet till sömns om barnet skulle vakna till under natten. En amerikansk studie visar dock att barn från 4 månaders ålder får en bättre sömn i eget rum och att föräldrarnas närhet istället kan ha en störande effekt. Att vara småbarnsförälder är ett mycket tufft jobb och när sömnen blir störd kan vardagen kännas mycket svår att ta sig igenom. Genom att tidigt ge barnet ett eget rum kan både föräldrarna och barnet vakna upp mer utvilade och du får även chansen att inreda dina drömmars barnrum. I Sverige gäller dock samma rekommendationer som tidigare, att barnet sover i sin egen säng i föräldrarnas sovrum fram till cirka 6 månaders ålder.

Gör rummet tryggt och säkert

När man väl har bestämt sig för att barnet ska få sova i ett eget rum är det dags att börja inreda. På marknaden finns det fantastiska dekorationer och möbler som gör sig perfekta för det lilla barnet och du finner produkter i alla möjliga kulörer. En butik som har fått mycket uppmärksamhet under de senaste åren är Big Baby. Här kan du handla allt från romantiska spjälsängar, vackra påslakan, förvaringsboxar med roliga motiv, men även barnvagnar och bilbarnstolar. Glöm inte bort vikten av att skydda det lilla barnet från saker som kan skada och var försiktig med lösa tyger i sängen eller sladdar som går att greppa tag i på golvet. Vill du ha en nattlampa med dovt ljus så välj istället en som är helt sladdfri, vilket de allra flesta nattlampor för barn är.

excellent