Inreda ett kök

Köket är ett rum där familj och vänner samlas, vare sig det är vardag eller fest, och det är ett rum där vi arbetar, när vi lagar mat. Det ställs därför unika krav på köket, som måste vara både mysigt och praktiskt.

Ett smart sätt att göra köket inbjudande utan att göra avkall på de praktiska arbetsytorna är att skapa en köksö. Runt köksön kan familj och vänner samlas medan man lagar mat, vilket gör att kocken har kontakt med alla samtidigt som hen har gott om utrymme att arbeta på. Något annat som är oumbärligt i köket är en pall, som fungerar både som hjälp för att nå högst upp i skåpen och som extra sittplats när man har gäster – något som man aldrig kan få för mycket av. Något annat som är mycket praktiskt om man ofta underhåller gäster i köket är ett bord med iläggsskiva. Då kan man ha ett bord som alla får plats runt när man ska anordna en stor middag, och sedan ta ut skivan för att få mer plats i köket till vardags.
Även detaljerna spelar så klart stor roll. Om man vill skapa ett varmt och inbjudande kök kan man till exempel ta in detaljer i koppar i köket, som både har en varm färg och reflekterar ljus. Man kan till exempel hänga kopparpannor på väggen eller sätta kopparfärgade knoppar på köksluckorna. Något annat som gör köket varmare och mer inbjudande är att våga använda färger i köket. Svart, vitt och grått är visserligen stilrent, men kan bli kallt om det inte bryts upp med lite färg.

Ibland är det dock inte tillräckligt att bara fokusera på detaljerna som dekorationer och möbler – ibland måste man göra om köket mer grundligt för att få det som man vill ha det, till exempel genom att byta köksbänk och luckor. Vill man göra en ännu mer omfattande förändring än så kan man lika gärna gå hela vägen och totalrenovera köket, eftersom man då får nya vitvaror och den layout på köket som man själv vill. Det kan vara lika bra att göra den förändringen om man ändå ska riva ned större delen av köket. Ett hinder kan dock vara finansieringen, och om det är pengarna som gör att man tvekar kan det vara bra att veta att det går att låna pengar till bra villkor via Enklare.se. Där kan man nämligen jämföra bankernas och låneinstitutens villkor innan man bestämmer sig, så att man kan vara säker på att man exempelvis får så låg ränta som möjligt. Sedan kan man betala tillbaka lånet bitvis medan man njuter av god mat som man lagat i sitt nya kök.

excellent