Rätt belysning för växterna

Ljuset spelar en stor roll för stämningen i en lokal. En trevligt belyst restaurang är alltid mysigare än en matsal med lysrör, och ett hem kan göras trivsamt och välkomnande med olika sorters lampor. Medan vissa ljuskällor, som till exempel en taklampa i köket eller en golvlampa vid soffan i vardagsrummet, ofta känns självklara i ett hem läggs det inte alltid lika stor vikt vid växterna. Medan många lägger en hel del på vackra blommor och krukor hamnar de ofta i skymundan där de står.

Växtbelysning kommer i framförallt två kategorier: prydnadsbelysning och odlingsbelysning. Precis som namnen antyder handlar den första kategorin om lampor som får växterna att betonas och se vackrare ut medan den andra har med deras hälsa och tillväxt att göra. Du kan hitta ett stort sortiment av båda slagen hos www.wexthuset.com som också har allt du behöver för att odla inne eller utomhus. Här ska vi dock fokusera på belysning i prydnadssyfte.

Placering och vinklar

Precis som med tavlor och konstverk gör spotbelysning underverk för både dina växter och hemmets atmosfär. Du kan till exempel placera en lampa med teleskopstativ bredvid krukan och sedan anpassa höjden efter växtens storlek. Ett annat alternativ är att hänga en mindre lampa från taket som lyser rakt ner på växten. I båda fallen fokuseras belysningen direkt på föremålet och gör den till en framträdande och vacker inredningsdetalj. Tänk dock på att lampan utsöndrar värme så placera den inte för nära växten så att den inte hettas upp. Eftersom lamporna i de här fallen är fullt synliga är det också viktigt att de passar i färgen. Du kan antingen välja en vit lampa som är neutral eller en färgad modell som matchar den övriga inredningen eller växten.

Du kan också belysa dina växter underifrån, vilket ger ett helt annat intryck än de förra exemplen. En eller ett par LED-lampor som placeras på golvet, bordet eller rakt under vasen och lyser uppåt ger växten ett spännande och exotiskt utseende. Placerar du ljuset lätt sidledes får du också skuggor på väggarna och om du har en växt med långa blad blir effekten nästan djungel-lik. Enligt vissa inredningsexperter är det bästa ljuset det vars källa inte syns utan bara “finns” och med det blir en naturlig del av rummet. Många tycker också om att ha dimrar som kan anpassas efter humör och övriga ljusförhållanden och därmed ger hemmet en belysning som passar vid olika tillfällen och tider.

excellent