Att inreda ett vardagsrum

Sättet att inreda ett vardagsrum varierar mellan olika människor. Traditionellt användes ett vardagsrum närmast för representation; ett rum som var lite finare än de andra rummen och dit man därmed bjöd in sina gäster för middag och annat socialiserande. Vardagsrummet hade då som central pjäs ett matbord med tillhörande stolar, kanske en divan eller några andra lite finare möbler. Ibland förvarades de snyggare böckerna här, i rejäla bokhyllor.

En del människor, främst den äldre generationen, använder fortfarande ett vardagsrum på det sätt som beskrivs ovan. Dock ser det oftast annorlunda ut idag; vardagsrummet har fått mer av en bekväm och mysig framtoning och konverterats till en plats där man gärna umgås med både familj och vänner på ett avslappnat sätt. I och med detta så inreds självklart vardagsrummet på ett helt annat sätt än tidigare. Centralt i dagens vardagsrum hittar man ofta en bekväm soffa, ett par fåtöljer och ett nätt soffbord. Är det ett stort rum, är det vanligt att matsalsbordet finns kvar – dock utan samma fokus som förr.

Idag använder man som sagt vardagsrummet primärt till familjemys. Det är av den anledning som man här ser de mest tekniska prylarna i hemmet. På väggen, alternativt placerad på en TV-bänk, ser man allt som oftast en platt-tv som central enhet för all underhållning. Denna är inte så sällan flankerad av golvhögtalare, som del av ett komplett hemmabiosystem. Den redan nämnda soffan står som regel mitt emot TV:n för att skapa en fungerande enhet.

För att skapa den där mysiga känslan i ditt vardagsrum rekommenderas en fungerande mix av inredningsdetaljer – små som stora. Tänk här på alla ytor inklusive väggarna. På golvet kan du sätta en prägel genom att använda passande mattor, antingen enfärgade och diskreta eller mer färgglada varianter som tillåts att ta mer plats. Väggarna smyckar du med tavlor, speglar eller också har du bokhyllor som tar upp det mesta av ytan. Soffan förgyller du enkelt med diverse olika kuddar. Är soffan i en diskret kulör kan du med fördel komplettera med färgglada kuddar. Snyggt är också att lägga stiliga filtar över soffan.

Något du inte får missa i vardagsrummet är rätt belysning. Satsa gärna på belysning som går att justera med hjälp av dimmer, så du kan skapa den sinnesstämning som du är ute efter vid varje givet tillfälle.

excellent