Att inreda ett sovrum

Sovrummet är ett av våra viktigare rum i bostaden. Varför? Enkelt, det är här som vi faktiskt spenderar flest timmar om dygnet. Av den anledningen vill vi som regel inreda ett sovrum så att det känns mysigt, ombonat och som bär på en varm känsla.

Det allra viktigaste i ett sovrum är naturligtvis en bekväm och skön säng. Det är otroligt viktigt att välja en säng som passar ens kropp, eftersom man som sagt spenderar många av dygnets timmar här. Sängen har också betydelse på annat sätt; den ska samtidigt fungera som en snygg och passande möbel i sovrummet. Ett tips är att förse sängen med ett färgglatt överkast, alternativt dito kuddar – särskilt i de fall där man väljer att ha en ganska diskret kulör på väggarna. Sänggaveln gör också mycket för rummets design och känsla; här kan man välja en mjukare variant som är klädd med tyg, en sänggavel i trä eller i metall.

Ytterligare en viktig faktor i ett sovrum är mörkläggning. För att sova riktigt gott ska ett sovrum vara svalt, bekvämt och mörkt. Detta kan man lösa på ett flertal sätt. En persienn räcker sällan, men kan i kombination med något annat fungera bra. Rullgardiner är ett vanligt sätt att göra ett rum mörkt. Tänk dock på att välja en variant som är bred nog att täcka över fönstret – med god marginal. Ibland behöver man satsa på täta gardiner på sidorna, eftersom rullgardinen släpper in ljus där.

Slutligen ska man inte missa att tänka på belysningens betydelse för ett mysigt sovrum. Detta åstadkoms med hjälp av sänglampor, samt en fönsterlampa som ger ett behagligt sken i rummet. Man kan också med fördel komplettera med en taklampa som inte tar allt för mycket utrymme.

excellent