Att inreda ett barnrum

Barnens rum har förstås en central plats i de flesta barnfamiljers hem. Helt enkelt är det så att vi vill det bästa för våra barn och ger därmed barnens rum ett helt annat fokus än de andra rummen i bostaden. Dessutom bär många oss på en barnslig ådra, något som vi baserar på minnen från vår egen barndom. I samband med att man får barn, kommer ofta dessa minnen tillbaka och kanske minns man hur man själv som barn önskade ha sitt rum. Hur som helst finns det förstås en mängd olika sätt att inreda ett barnrum på. En viktig punkt här är att först fråga barnen; detta är det långt ifrån alla som tänker på. Trots allt är ju barnrummet till för barnen, så det är viktigt att det blir rätt. Låt därför barnen vara med och bestämma hur rummet ska se ut. Då känner de sig samtidigt duktiga och delaktiga, vilket ger en helt annan stolthet över det egna rummet.

Något som alltid behövs i ett barnrum är plats för saker, prylar och leksaker. De flesta föräldrar vet detta; ett barnrum blir snabbt överöst av prylar som ligger huller om buller. Ett vanligt och återkommande scenario är föräldrar som gnäller på barnen att de ska städa upp efter sig. Dock måste man göra detta möjligt för barnen genom att ha platser där de kan lägga sina saker. Byggklossar, gosedjur, tågbana, kläder – ja, allt bör ha sina särskilda platser för att underlätta både för föräldrarna och barnen. Vad gäller kläder behövs förstås tillräckligt med utrymme i form av garderober och byråar. Byggklossar och annat kan man ha i backar av olika slag, som finns att skaffa hos de flesta möbelvaruhus idag. Dessa kan antingen vara hyllplacerade, eller grunda varianter som får plats under sängen.

Självklart ska ett lyckat barnrum också ha funktionella och bekväma möbler, som dessutom är snygga och ger rummet en inbjudande känsla. De flesta börjar med sängen och detta är vettigt eftersom det ofta är rummets största möbel, som dessutom bör vara en mycket bekväm sådan. Det är alltid viktigt att sova bra, så välj säng inklusive madrasser med omsorg. Är det två barn som ska dela rum, kan det vara värt att överväga en våningssäng, som är mycket platsbesparande. Allt eftersom barnen växer bör det också finnas plats att sitta och skriva och rita. Skrivbord finns i många olika utföranden och kan ibland kombineras med säng.

När förvaring och möbler är på plats kan själva utsmyckningen av rummet börja. Här kan man med fördel leka mycket med färg och form för att få till ett lekfullt rum där barnen gärna håller till. Både snyggt, lekfullt och roligt är exempelvis så kallade väggklistermärken som på ett enkelt och effektivt sätt smyckar väggarna i rummet.

excellent